Filarmonica de Stat „Transilvania” :: Seară de muzică spaniolă - dirijor Ricardo Casero - 12 ianuarie 2018 - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ARTICOL MUZICĂ CLASICĂ

Filarmonica de Stat „Transilvania” :: Seară de muzică spaniolă - dirijor Ricardo Casero - 12 ianuarie 2018
Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită în data de 12 ianuarie 2018, vineri seara la ora 19:00 în sala mare a Colegiului Academic la o seară de muzică spaniolă. Programul cuprinde opere ale unora dintre cei mai relevanți compozitori de muzică spaniolă: Emmanuel Chabrier, Joaquín Turina, Manuel de Falla, Ruperto Chapí. Operele acestor compozitori vor lua viață sub bagheta dirijorului invitat Ricardo Casero ce promite o seară caldă și senină asemeni unei seri pe malul mării Mediterane.

Ricardo Casero - dirijor
Deținător al unui record mondial în Guiness Book 2012 pentru dirijarea unei orchestre de 235 de instrumentiști ce înregistra soundtrack-ul ultimului joc Konami, Castlevania,”Lorzii umbrelor”, Casero este un artist foarte pasionat de munca sa, lucru ce se vede în toate colaborările sale numeroase.

El este directorul muzical al Orquesta Reino de Aragon, Spania unde a lucrat cu soliști ca Maxim Vengerov, Sarah Chang și Natalia Gutman. Dirijor rezident și director muzical al Master Symphony Orchestra încă din 2007, avansând în cariera de dirijor și prin colaborarea continuă cu Palau de les Arts în Valencia.

A mai fost invitat ca dirijor în Granada, Israel, Marseille, Cordoba, Ubeda și a lucrat îndeaproape cu compozitori ca: Mark Isham, Trevor Morris, Blake Neely, Christopher Young, Akina Yamaoka, Austin Wintory Borislav Slalov și Richard Jaques. Casero a absolvit cursuri universitare în mai multe instituții spaniole, USA (Indiana University), UK (Guildhall School of Music) și Suedia (Umea). A fost primit în programul Fulbright și a primit o bursă de studii la universitatea din Indiana.

Emmanuel Chabrier (1841-1894)
Datorită acestui compozitor putem asculta frumoasa Spanie („España” 1883) interpretată într-un stil francez, rezultatul neputând fi altul decât cel mai cald și sincer onorariu muzical adus Peninsulei Iberice. Chabrier a fost un compozitor francez pasionat de arta, muzica, viața și spiritul spaniol. El a intrat în contact cu Massenet, Saint-Saëns, d’Indy, Franck, dar și cu pictori impresioniști. Lucra la Ministerul Internelor din Paris când a asistat la reprezentația operei Tristan și Isolda în Munchen și l-a convins să se dedice cu totul compoziției. A compus lucrări pentru pian, orchestrale și a avut o influență mare asupra succesorilor săi.

Joaquín Turina (1882-1949)
Spaniol la origine, Turina a fost inițial acaparat de muzica franceză, influențat fiind de Debussy, Ravel, Dukas și profesorul său Vincent d’Indy. Au fost Manuel de Falla și Isaac Albéniz cei care l-au convins să-și asculte rădăcinile, iar acest sfat a rezultat La procesión del Rocío ce i-a asigurat lui Turina reputația de compozitor spaniol de frunte. Danzas fantásticas (1919) este cea mai cunoscută lucrare a sa.

Manuel de Falla (1876-1946)
De Falla a fost un adolescent cuprins de două pasiuni artistice- cea de scriitor și cea de muzician. La vârsta de 20 de ani a ales-o pe cea de-a doua căreia i-a făcut cinste absolvind în 1899 cu Premiul I Conservatorul din Madrid, urmând acolo studii de pian. Începutul în cariera aleasă a fost unul modest, dar toți acei pași mici au dus la realizarea primei capodopere în anul 1904- La vita breve. Deoarece această lucrare nu s-a bucurat de o punere în scenă, de Falla s-a mutat la Paris (1907), oraș ce i se părea mult mai promițător din punct de vedere artistic. În cei 7 ani petrecuți acolo s-a împrietenit cu Debussy, Ravel și Dukas.
S-a întors în Spania odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, unde în ciuda timpurilor, de Falla a fost bine primit în Madrid. Au urmat El amor brujo (1914-1915) și Noches de los jardines de España- prima mare lucrare simfonică în prima audiție absolută. Baletul Tricornul a urmat la puțin timp după aceea și a avut premiera la Londra în 1919 pe 22 iulie cu Les Ballets Russes, Ernest Ansermet – dirijor, Leonide Massine – coregraf, iar decorurile și costumele de Pablo Picasso.
El amor brujo (Amorul vrăjitor) a fost concepută având la bază libretul lui Gregorio Martínez Sierra, ca balet într-un singur act.Povestește drama tinerei Candela a cărei suferință cauzată de moartea soțului său o ține captivă până când tânărul Carmelo o va elibera. Această lucrare este una dintre cele mai cântate capodopere ale muzicii spaniole.

Ruperto Chapí (1851-1909)
Compozitor spaniol și cofondator al Sociedad General de Autores y Editores, a compus un număr foarte mare de lucrări simfonice,orchestrale, corale, camerale cât și zarzuelas și operă. A fost, împreună cu Tomás Bretón, studentul lui Emilio Arieta la Conservatorul din Madrid. Cea mai celebră lucrare a sa este La revoltosa (1897) scrisă într-un gen subordonat genului zarzuelas.

Sediul Administrativ
Casa de Cultură a Studenţilor – Piaţa Lucian Blaga, nr. 1-3
Colegiul Academic
Sala Auditorium Maximum – Strada Emmanuel de Martonne, nr. 1 (colţ cu M. Kogălniceanu)
Contact:
email: office@filacluj.ro
tel: 0040-0264-430060
fax: 004-0264-597812


Autor:Citiţi şi alte articole muzică clasică

stiri icon

Ştiri muzică clasică


Din 24 martie, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, îi invită pe micii spectatori să o reîntâlnească pe „Micuța Dorothy”, la Sala Mare. Spectacolul este realizat de aceeași echipă de creație care a pus în scenă recenta premieră a musicalului „Gulliver”: regizoarea Antoaneta Cojocaru și scenograful Vladimir Turturică. În luna martie sunt programate 10 reprezentații ale spectacolului „Micuța Dorothy”, care va ajunge astfel la un total de peste 50 de reprezentații.
2018-03-20

Soprana Teodora Gheorghiu a început turneul de recitaluri în România, vineri seara la Pitești, iar duminică a urcat pe scena din Caracal. În cocheta sală a Teatrului Național din Caracal celebra soprană Teodora Gheorghiu a interpretat un program special, care a inclus arii și lucrări din creația muzicală de cameră de Mozart, Rossini, Verdi, Bellini și Donizetti, dar și faimoasele adaptări ale unor melodii populare din insula grecească Chios ale lui Maurice Ravel. Turneul continuă, în această săptămână, la Brașov (miercuri, 21 martie, la Sala Patria), Alba Iulia (joi, 22 martie, la Casa de Cultură), Arad (vineri, 23 martie, la Teatrul clasic Ioan Slavici), evenimentul urmând să se încheie la București, pe scena Ateneului Român, în seara de 29 martie 2018. În concertele din țară, Teodorei Gheorghiu i s-a alăturat pianista Clementina Ciucu-Ristea, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
2018-03-19

Citiţi şi alte ştiri muzică clasică

concerte icon

Concerte muzică clasică


Eveniment: Recital cameral (Sala mică) - TEODORA ŢEPEŞ - pian
Unde: București, Ateneul Român
Când:


Eveniment: Seară Barocă
Unde: Râmnicu Vâlcea, Sala Lahovari
Când:


Eveniment: Stagiunea de marți (Sala mică) - Recital de chitară MIHAI COJOCARU
Unde: București, Ateneul Român
Când:


Vizualizaţi toată agenda de concerte muzică clasică