Celebra soprană Teodora Gheorghiu – primul turneu de recitaluri în România - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ARTICOL MUZICĂ CLASICĂ

Celebra soprană Teodora Gheorghiu – primul turneu de recitaluri în România
După ce a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, soprana Teodora Gheorghiu se pregătește pentru primul ei turneu de recitaluri în România. Turneul se va desfășura în perioada 16-29 martie 2018 în șase orașe din țară.

Celebra soprană va începe turneul la Pitești, apoi va trece prin Caracal, Brașov, Alba Iulia, Arad, evenimentul urmând să se încheie la București, pe scena Ateneului Român.

Privind prin ochii publicului din România, în ultimii ani Teodora Gheorghiu a putut fi văzută pe Mezzo într-o excepţională producţie a Festivalului de la Glyndebourne sau în apariţii în spectacole ale operelor din Bucureşti şi Cluj. Ideea unui turneu naţional de recitaluri i-a surâs nu numai pentru că va putea cânta şi în oraşul copilăriei, Braşov sau pe superba scenă a Ateneului Român din Bucureşti, dar și pentru posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu publicul din mai multe oraşe ale ţării, un tip de hrană spirituală care face extrem de bine oricărui artist.

Declarație în exclusivitate a sopranei Teodorei Gheorghiu pentru MKlasica.ro

„Acest turneu, care mă va duce prin șase orașe din România, este o noutate pentru mine, și mă bucur ca voi cânta pe scene și în orașe în care nu am mai cântat până acum. De publicul român mă leagă o relație specială, după ce am ajuns să-l cunosc îndeaproape evoluând, începând cu 2011, în seria de spectacole "Cele Trei Dive", dar și la Opera Națională din București. În cadrul seriei „Cele Trei Dive”, am încercat să mă prezint în fața publicului cu un repertoriu proaspăt la fiecare întâlnire – ceea ce voi face și acum, în cadrul turneului din luna martie.
Cea mai mare parte a programului pe care l-am gândit este din zona belcantoului. Este un program unitar, cu artiști reprezentativi pentru acest gen – Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini și Gaetano Donizetti. Am putea spune, așadar, că firul roșu care leagă fragmentele muzicale din program este dat de puritatea și de armonia liniei melodice. Acestor mari artiști l-am adăugat și pe Mozart, un compozitor care a scris minunat pentru voce.
De asemenea, unul dintre orașele prin care mă va purta itinerarul turneului este Alba Iulia. Putem spune că întâlnirea cu publicul de la Casa de Cultură din Alba Iulia va avea o semnificație specială, deoarece ea marchează un moment din aniversarea cea mai importantă pentru români, din acest an – cea a Centenarului Marii Uniri.
Nu în ultimul rând, turneul reprezintă și un cadou pentru iubitorii muzicii clasice, cărora li se adresează și MKasica.ro – un cadou de primăvară, în preajma Mărțișorului și a Paștelui.”

Teodora GheorghiuÎn concertele din țară, Teodorei Gheorghiu i se va alătura pianista Clementina Ciucu-Ristea, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

La București, soprana va fi acompaniată de pianistul francez Franck Villard. Atras de repertoriul liric, pianistul a debutat în acest domeniu, orientându-se apoi către dirijatul de orchestră. În paralel, Franck Villard dezvoltă o activitate de pianist acompaniator, în mod special în domeniul melodiei franceze.

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a influenţat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal George Enescu de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition, şi primind bursa de studii Herbert von Karajan.

În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 şi 2010 a evoluat constant pe această scenă. A fost invitată de importante scene din Europa precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna, Opera de Stat din Viena. În 2014 a fost invitată la Festivalul de la Glyndebourne în rolul Sophie (Der Rosenkavalier – R. Strauss). Teodora Gheorghiu a colaborat cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Christophe Rousset, Adam Fisher și Bertrand de Billy.

Începând cu anul 2015, Teodora Gheorghiu abordează un repertoriu de soprană lirică şi debutează în roluri precum Mimi (Boema – G. Puccini) și Madama Corteze (Il viaggio a Reims – G. Rossini). Cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart a realizat un amplu turneu in Japonia.

Website oficial Teodora Gheorghiu : www.teodoragheorghiu.com

ITINERAR TURNEU NAȚIONAL TEODORA GHEORGHIU 2018
La pian: Clementina Ciucu-Ristea

Piteşti, Centrul Multifuncţional – 16 martie 2018, ora 19
Caracal, Teatrul Naţional – 18 martie 2018, ora 19
Braşov, Sala Patria – 21 martie 2018, ora 19
Alba Iulia, Casa de cultură – 22 martie 2018, ora 19
Arad, Teatrul clasic Ioan Slavici – 23 martie 2018, ora 19
 
Invitat special la pian: Franck Villard
Bucureşti, Ateneul Român – 29 martie 2018, ora 19

PROGRAM MUZICAL DE RECITALURI ÎN ȚARĂ
W. A. Mozart: Deh vieni din opera Nunta lui Figaro
G. Rossini: La partenza şi La pastorella delle Alpi din Serate musicali 
G. Rossini: La separazione
G. Verdi : In solitaria stanza din 6 Romanze
***
V. Bellini: Col sorriso d'innocenza din opera Il Pirata
G. Donizetti:  Eterno amore e fè din Collezione di canzonette
G. Donizetti:  Il barcaiolo din Nuits d’été à Possilipo
G. Donizetti:  La ninna nanna din Ricordi Napoletani
G. Rossini: Tanti affetti in tal momento din opera La donna del lago

PROGRAMUL RECITALULUI DE LA BUCUREȘTI
G. Rossini: La separazione
G. Rossini: La partenza şi La pastorella delle Alpi din Serate musicali
G. Donizetti: Com'e bello quale incanto din opera Lucrezia Borgia
G. Meyerbeer: D’una madre disperata din opera Il crociato in Egitto
***
G. Donizetti:  Eterno amore e fè din Collezione di canzonette
G. Donizetti:  Il barcaiolo din Nuits d’été à Possilipo
G. Donizetti:  La ninna nanna din Ricordi Napoletani
G. Rossini: Tanti affetti in tal momento din opera La donna del lago
V. Bellini: Col sorriso d'innocenza din opera Il Pirata


Autor:Citiţi şi alte articole muzică clasică

stiri icon

Ştiri muzică clasică


Din 24 martie, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, îi invită pe micii spectatori să o reîntâlnească pe „Micuța Dorothy”, la Sala Mare. Spectacolul este realizat de aceeași echipă de creație care a pus în scenă recenta premieră a musicalului „Gulliver”: regizoarea Antoaneta Cojocaru și scenograful Vladimir Turturică. În luna martie sunt programate 10 reprezentații ale spectacolului „Micuța Dorothy”, care va ajunge astfel la un total de peste 50 de reprezentații.
2018-03-20

Soprana Teodora Gheorghiu a început turneul de recitaluri în România, vineri seara la Pitești, iar duminică a urcat pe scena din Caracal. În cocheta sală a Teatrului Național din Caracal celebra soprană Teodora Gheorghiu a interpretat un program special, care a inclus arii și lucrări din creația muzicală de cameră de Mozart, Rossini, Verdi, Bellini și Donizetti, dar și faimoasele adaptări ale unor melodii populare din insula grecească Chios ale lui Maurice Ravel. Turneul continuă, în această săptămână, la Brașov (miercuri, 21 martie, la Sala Patria), Alba Iulia (joi, 22 martie, la Casa de Cultură), Arad (vineri, 23 martie, la Teatrul clasic Ioan Slavici), evenimentul urmând să se încheie la București, pe scena Ateneului Român, în seara de 29 martie 2018. În concertele din țară, Teodorei Gheorghiu i s-a alăturat pianista Clementina Ciucu-Ristea, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
2018-03-19

Citiţi şi alte ştiri muzică clasică

concerte icon

Concerte muzică clasică


Eveniment: Recital cameral (Sala mică) - TEODORA ŢEPEŞ - pian
Unde: București, Ateneul Român
Când:


Eveniment: Seară Barocă
Unde: Râmnicu Vâlcea, Sala Lahovari
Când:


Eveniment: Stagiunea de marți (Sala mică) - Recital de chitară MIHAI COJOCARU
Unde: București, Ateneul Român
Când:


Vizualizaţi toată agenda de concerte muzică clasică