Succes al muzicologiei clujene :: Nominalizare Bianca Țiplea Temeș și Nicholas Cook la Premiul ”Claire Brook”, New York - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ARTICOL MUZICĂ CLASICĂ

Succes al muzicologiei clujene :: Nominalizare Bianca Țiplea Temeș și Nicholas Cook la Premiul ”Claire Brook”, New York
Înființat în acest an de către Centrul de Cercetare și Documentare ”Barry S. Brook” al unei instituții de prestigiu a lumii - The City University of New York, Premiul ”Claire Brook” a fixat ca temă iconografia muzicală și relația dintre muzică și artele plastice. Pe lângă încadrarea în tematica anunțată și calitatea înaltă a conțintului, publicația trebuia să respecte o condiție de ordin cronologic: să fi văzut lumina tiparului în anul 2017.

A fost ocazia ideală pentru ca muzicologul clujean Bianca Țiplea Temeș (conf. univ. dr. la Academia de Muzică ”Gh. Dima”) să înscrie în concurs volumul editat împreună cu reputatul muzicolog britanic Nicholas Cook, de la Universitatea din Cambridge. Situat la intersecția subtilă dintre sonor și vizual, volumul sugestiv intitulat ”Seeing Sound, Hearing Images” a ajuns să se numere printre cele trei nominalizări finale la acest valoros premiu, alături de Florence Gétreau, cu cartea Voir la musique (Paris: Éditions Citadelles & Mazenod, 2017) și alături de Heinz Stefan Herzka, cu un titlu tot atât de captivant - Les hautbois: Images à travers trois millenaires = Schalmeien: Bilder aus drei Jahrtausenden (Zürich: Offizin, 2017).

Reprezentând colecția de comunicări științifice din cadrul Simpozionului organizat sub auspiciile festivalului ”Cluj Modern”, ediția 2015 (director Adrian Pop), volumul recent nominalizat a reunit între coperțile sale studiile mai multor autori, pe care îi redăm în ordine alfabetică: Adrian Borza (Cluj), Carmen Chelaru (Iași), Nicholas Cook (Cambridge), Ștefan Firca (București), Ewa Kowalska-Zając (Łódź), Octavian Nemescu (București), Raluca Rad (Cluj), Marta Szoka (Łódź) și Bianca Țiplea Temeș (Cluj). Ei au recompus, prin contribuțiile lor, universul complex al compoziției, interpretării, esteticii muzicale, receptării și al notației grafice, toate aceste fațete fiind analizate prin spectrul vizualului.

Publicat de către Academia de Muzică ”Gh. Dima”, prin efortul celor doi editori, volumul s-a bucurat și de o prezentare grafică de excepție (coperta a fost semnată de către Bencze Miklós iar revizia textelor în limba engleză a fost realizată de către Ariana Philips-Hutton, de la Universitatea din Cambridge). Selecția nominalizărilor a fost făcută de un exigent juriu de muzicologi din New York, Sydney, Paris, Barcelona, Lucerna, Bologna și Torino, iar nominalizarea a adus automat publicației o catalogare RILM. Astfel, volumul aduce o vizibilitate internațională instituției clujene și implicit editurii MediaMusica, ea concurând în acest context de la egal la egal cu edituri prestigioase din Paris și Zürich. Un final de an 2018 care ”se aude” și ”se vede” în tonuri strălucitoare pentru echipa Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” și pentru cei doi editori.


Autor:Citiţi şi alte articole muzică clasică

stiri icon

Ştiri muzică clasică


Filarmonica de Stat Sibiu răspunde unei nevoi exprimate tot mai des de către publicul meloman și, începând de luni, 22 aprilie 2019, va pune în vânzare bilete și în mediul online. ”Recent am lansat noul site www.filarmonicasibiu.ro, un site mult mai dinamic și modern, o platformă care permite includerea acestui serviciu de achiziționare de bilete online. Prețurile biletelor vor rămâne neschimbate” a declarat Laurențiu Străuț, manager interimar al Filarmonicii de Stat Sibiu.
2019-04-19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu invită publicul sibian joi, 18 aprilie 2019, ora 19:00 la Sala Thalia, într-o călătorie muzicală alături de cunoscutul dirijor român Tiberiu Soare și tânărul percuționist și compozitor Alexandru Anastasiu.
2019-04-16

Citiţi şi alte ştiri muzică clasică

concerte icon

Concerte muzică clasică


Vizualizaţi toată agenda de concerte muzică clasică