Succes al muzicologiei clujene :: Nominalizare Bianca Țiplea Temeș și Nicholas Cook la Premiul ”Claire Brook”, New York - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ARTICOL MUZICĂ CLASICĂ

Succes al muzicologiei clujene :: Nominalizare Bianca Țiplea Temeș și Nicholas Cook la Premiul ”Claire Brook”, New York
Înființat în acest an de către Centrul de Cercetare și Documentare ”Barry S. Brook” al unei instituții de prestigiu a lumii - The City University of New York, Premiul ”Claire Brook” a fixat ca temă iconografia muzicală și relația dintre muzică și artele plastice. Pe lângă încadrarea în tematica anunțată și calitatea înaltă a conțintului, publicația trebuia să respecte o condiție de ordin cronologic: să fi văzut lumina tiparului în anul 2017.

A fost ocazia ideală pentru ca muzicologul clujean Bianca Țiplea Temeș (conf. univ. dr. la Academia de Muzică ”Gh. Dima”) să înscrie în concurs volumul editat împreună cu reputatul muzicolog britanic Nicholas Cook, de la Universitatea din Cambridge. Situat la intersecția subtilă dintre sonor și vizual, volumul sugestiv intitulat ”Seeing Sound, Hearing Images” a ajuns să se numere printre cele trei nominalizări finale la acest valoros premiu, alături de Florence Gétreau, cu cartea Voir la musique (Paris: Éditions Citadelles & Mazenod, 2017) și alături de Heinz Stefan Herzka, cu un titlu tot atât de captivant - Les hautbois: Images à travers trois millenaires = Schalmeien: Bilder aus drei Jahrtausenden (Zürich: Offizin, 2017).

Reprezentând colecția de comunicări științifice din cadrul Simpozionului organizat sub auspiciile festivalului ”Cluj Modern”, ediția 2015 (director Adrian Pop), volumul recent nominalizat a reunit între coperțile sale studiile mai multor autori, pe care îi redăm în ordine alfabetică: Adrian Borza (Cluj), Carmen Chelaru (Iași), Nicholas Cook (Cambridge), Ștefan Firca (București), Ewa Kowalska-Zając (Łódź), Octavian Nemescu (București), Raluca Rad (Cluj), Marta Szoka (Łódź) și Bianca Țiplea Temeș (Cluj). Ei au recompus, prin contribuțiile lor, universul complex al compoziției, interpretării, esteticii muzicale, receptării și al notației grafice, toate aceste fațete fiind analizate prin spectrul vizualului.

Publicat de către Academia de Muzică ”Gh. Dima”, prin efortul celor doi editori, volumul s-a bucurat și de o prezentare grafică de excepție (coperta a fost semnată de către Bencze Miklós iar revizia textelor în limba engleză a fost realizată de către Ariana Philips-Hutton, de la Universitatea din Cambridge). Selecția nominalizărilor a fost făcută de un exigent juriu de muzicologi din New York, Sydney, Paris, Barcelona, Lucerna, Bologna și Torino, iar nominalizarea a adus automat publicației o catalogare RILM. Astfel, volumul aduce o vizibilitate internațională instituției clujene și implicit editurii MediaMusica, ea concurând în acest context de la egal la egal cu edituri prestigioase din Paris și Zürich. Un final de an 2018 care ”se aude” și ”se vede” în tonuri strălucitoare pentru echipa Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” și pentru cei doi editori.


Autor:Citiţi şi alte articole muzică clasică

stiri icon

Ştiri muzică clasică


În perioada 28 - 30 martie va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente academice ale anului: Conferința European Platform for Artistic Research in Music (EPARM). Aceasta este găzduită de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și organizată în parteneriat cu Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen din Bruxelles (AEC). Pe parcursul celor 3 zile dedicate evenimentului sunt așteptați să participe numeroși artiști interpreți și cercetători, exponenți ai instituțiilor de profil din Europa.
2019-03-21

În perioada 31 martie – 8 aprilie 2019, doi dintre cei mai importanţi şi apreciaţi muzicieni români, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare, vor desfăşura un turneu inedit intitulat „Românesc 100%”.
2019-03-19

Citiţi şi alte ştiri muzică clasică

concerte icon

Concerte muzică clasică


Eveniment: Concert simfonic - 100% Mozart
Unde: București, Sala Radio
Când:


Eveniment: Concert simfonic
Unde: Satu Mare, Sala Filarmonicii
Când:


Eveniment: Concert vocal simfonic
Unde: Arad, Sala Palatului Cultural
Când:


Vizualizaţi toată agenda de concerte muzică clasică