Aula a Palatului Cantacuzino :: Concert aniversar: CĂLIN IOACHIMESCU - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ARTICOL MUZICĂ CLASICĂ

Aula a Palatului Cantacuzino :: Concert aniversar: CĂLIN IOACHIMESCU
Sâmbată, 30 martie 2019, frumoasa Aulă a Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei 141) găzduieşte un eveniment de excepție: un concert-portret al compozitorului Călin Ioachimescu, cu ocazia împlinirii unei vârste rotunde, 70 de ani. Creator al unui limbaj muzical deosebit de rafinat, şi la nivelul sculptării în sunet, şi la nivelul tălmăcirii emoțiilor în arhitecturi invizibile coerente, Călin Ioachimescu este autor de lucrări simfonice şi camerale, muzică electronică și mixtă, precum şi muzică de scenă şi de film. Muzica lui Călin Ioachimescu explorează lumea interioară a sunetului, vizând un limbaj bazat pe legi acustice și psihoacustice, în aspirația de a accede spre o “nouă consonanță”.

Programul concertului implică unii dintre cei mai renumiți şi apreciați interpreți de muzică nouă. Publicul va avea ocazia să îi asculte şi să îi aplaude pe membrii cvartetului PROFIL (director artistic Dan Dediu) – Diana Moş (vioara I), Petru Nemțeanu (vioara a II-a), Marian Movileanu (violă) şi Mircea Marian (violoncel) -, apoi pe tinerii membri ai ansamblului de flaute FLAUT POWER, coordonat de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Totodată, se vor difuza pentru prima dată în România înregistrări audio-video cu marele saxofonist şi prieten al muzicii româneşti Daniel Kientzy (Franța).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul concertului:

“Les Éclats de l’Abîme” pentru saxofon contrabas şi bandă
Redare video & audio acusmatică
Interpretează: Daniel Kientzy

Cvartetul de coarde nr.1
Interpretează: Cvartetul PROFIL – Diana Moş (vioara I), Petru Nemțeanu (vioara a II-a), Marian Movileanu (violă), Mircea Marian (violoncel)

“Saxtraces” pentru saxofon sopranino şi mediu electronic
Redare video & audio acusmatică
Interpretează: Daniel Kientzy

“Organum Decimum” pentru ansamblu de flaute
Interpretează: Ansamblul FLAUT POWER, dir. Ion Bogdan Ștefănescu.

Născut în 1949, Călin Ioachimescu este licențiat al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” (actualmente Universitatea Națională de Muzică) din București, la clasa de compoziție a maestrului Ștefan Niculescu. A mai avut ca profesori personalități ca: Aurel Stroe, Anatol Vieru, Adrian Rațiu, Nicolae Beloiu, Tudor Ciortea. Între 1980 şi 1984 şi-a completat pregătirea componistică la Cursurile de muzică nouă de la Darmstadt, beneficiind în 1982 şi de o bursă de documentare acordată de statul francez. In anul 1985 a urmat un stagiu de informatică muzicală pentru compozitori, la IRCAM din Paris. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din 1978. În 1992, cu sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pune bazele unui Studio de Muzică Electronică, pe care l-a condus până în anul 2010.

Premii: „Kranichsteiner Musikpreis” acordat de Internationales Musikinstitut din Darmstadt (în 1984, pentru Oratio II); Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (în 1974 - pentru “Cvartetul de coarde nr.1”; în 1979 - pentru “Tempo 80”; în 1982 - pentru “Oratio I”I; în 1988 - pentru “Muzică Spectrală”; în 1995 - pentru Concertul pentru saxofon şi orchestră”; în 1999 - pentru “Heptagrama”; în 2002 - pentru Concertul pentru violoncel şi orchestră; în 2008- pentru “Digital Birds”) şi Premiul Academiei Române (în 1994, pentru “Palindrom/7”).

Lucrări sale au fost interpretate în concerte și festivaluri atât în România, cât și în strainătate: Franța, Gemania, Anglia, Elveția, Ungaria, Polonia (Festivalul “Toamna la Varșovia”), Spania, SUA, Japonia, Coreea de Sud etc. și multe din ele sunt tipărite la edituri precum: Editura Muzicală din Bucureşti şi Edition Salabert din Paris (actualmente Universal), înregistrate pe discuri la casele de discuri Electrecord din Bucureşti, Attaca Records din Amsterdam şi Nova Musica din Paris.

“Oratio II este una din acele muzici însorite și foarte aproape de natură, având la bază elemente de folclor sublimate și transformate, care i-au plasat pe succesorii actuali ai lui Enescu în primele rânduri printre pionierii unei noi consonanțe, lărgite la dimensiunea întregului spectru” (Harry Halbreich : “Les as de Darmstadt” în Le Monde de la Musique , Paris, nr. 72, noiembrie 1984).


Autor:Citiţi şi alte articole muzică clasică

stiri icon

Ştiri muzică clasică


Filarmonica de Stat Sibiu răspunde unei nevoi exprimate tot mai des de către publicul meloman și, începând de luni, 22 aprilie 2019, va pune în vânzare bilete și în mediul online. ”Recent am lansat noul site www.filarmonicasibiu.ro, un site mult mai dinamic și modern, o platformă care permite includerea acestui serviciu de achiziționare de bilete online. Prețurile biletelor vor rămâne neschimbate” a declarat Laurențiu Străuț, manager interimar al Filarmonicii de Stat Sibiu.
2019-04-19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu invită publicul sibian joi, 18 aprilie 2019, ora 19:00 la Sala Thalia, într-o călătorie muzicală alături de cunoscutul dirijor român Tiberiu Soare și tânărul percuționist și compozitor Alexandru Anastasiu.
2019-04-16

Citiţi şi alte ştiri muzică clasică

concerte icon

Concerte muzică clasică


Vizualizaţi toată agenda de concerte muzică clasică