“O călătorie prin istorie” pe acorduri muzicale, a fost oferită cu drag și înalt profesionalism de Ansamblul Musica Viva, participanților la aniversarea a 90 de ani de existență a Muzeului de Istorie Teodor Cincu din Tecuci.
Pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea au încântat publicul cu o diversitate de piese, alese și îmbinate armonios într-un joc al amintirilor, emoțiilor și tempourilor din spațiul european: un fragment muzical de film – Gabriel’s Oboe al compozitorului italian Ennio Morricone, Vocaliza lui Serghei Rahmaninov – reprezentant al muzicii ruse, Trei piese fantezie op 73 – creație a compozitorului german Robert Schumann și două piese din spațiul românesc – Joc Dobrogean al lui Paul Constantinescu și Andante și Final din Sonata pentru pian și violoncel a lui Nicolae Buicliu.
Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției „Muzeul de Istorie Tecuci – 90 de ani. Evoluția unui spațiu al memoriei”, care a devoalat – prin fotografii și documente – povestea clădirii, evoluția muzeului de-a lungul timpului și activitățile culturale desfășurate.
Managerul instituției, Daniel Dojan, a vorbit despre înființarea Muzeului tecucean și etapele parcurse: la data de 16 iulie 1934 Teodor Cincu donează Primăriei Tecuci clădirea din strada Carol nr. 12 pentru a se înființa un muzeu și o bibliotecă, iar la 4 august 1934 Consiliul Comunal Tecuci aprobă donația și înființarea Muzeului Comunal de Științe Naturale și Arheologie „Mihail Dimitriu” sub egida „Fundației Culturale Teodor și Maria Cincu”. La momentul actual Muzeul deține circa 70 mii piese de colecție.
Seara s-a încheiat în ropote de aplauze pentru reprezentanții și fondatorii Ansamblului Musica Viva, care se mândrește cu aproape 20 de ani de activitate.
Cu acest prilej, fondatorii ansamblului au vorbit publicului și despre următorul proiect care va fi prezentat inclusiv pe scena tecuceană: Dialogul Artelor. Acesta presupune o serie de 10 reprezentații între 4 si 18 septembrie, în oraşe mici ale României, care nu au o permanență culturală – Tecuci, Ianca, Făurei, Însurăței, Plopeni și Pucioasa. Acest proiect este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Spectacolul este o succesiune de momente literare, interpretate de Ioana Calotă şi Alexandru Philippide, intercalate cu cele muzicale, interpretate de Andreea Butnaru şi Florin Mitrea. Muzica va juca atât un rol tranzitiv, în anumite momente, cât şi rol principal, venind în completarea şi întărirea textelor literare. Interpretarea va fi de tip CONCERT – fără costume şi decoruri, dar cu puţină mişcare scenică şi multă expresivitate personală, care să atragă cetăţenii oraşului într-o lume imaginară, unde acele gesturi artistice “care nu folosesc mai departe în viaţă” devin personaje, situaţii menite să trezească curiozitatea în a explora şi alte domenii decât cele cu care sunt deja familiarizați. Andreea Butnaru este lector universitar doctor alUniversităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, artistă cu multiple premii şi distincţii în domeniul muzical, coordonator al Ansamblului şi preşedinte al Asociaţiei Mklasica Melos. Violoncelistul Florin Mitrea este solist-instrumentist şi şef de partidă al Orchestrei Naţionale Radio şi al Cameratei Regale, organizator al Burselor UNICEF în România şi solist pe scene de concert din România şi din străinătate.