Ştiri muzică clasică - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ŞTIRI MUZICĂ CLASICĂ

ROMÂNIA 100 CONCURS DE COMPOZIȚIE - dedicat Centenarului Marii Uniri. Concursul se adresează tinerilor compozitori, născuți după data de 8 Mai 1983. Tema concursului: lucrări vocal simfonice de o durată de 10 – 20 de minute, cu unul sau mai mulți soliști sau/și cor și orchestră, pe texte închinate unității naționale a României. Lucrările trebuie să fie trimise în 3 exemplare și să sosească până la data de 6 Mai 2018 (prin serviciul de corespondența prioritară internă cu confirmare de primire) pe adresa: Filarmonica de Stat Arad, P-ța George Enescu nr.1, 310131 Arad. Informații suplimentare la Tel.0257-281554 sau pe adresa de e-mail: artistic@filarmonicaarad.ro
2018-04-25

Pianista Adela Liculescu, absolventă a Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, unde a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mariana Ilie şi a maestrului Mihai Ungureanu, debutează la Musikverein (Metallener Saal, Musikvereinsplatz 1, 1010 Viena) în data de 26 aprilie 2018, la ora 20.00. Concertul face parte din seria Tasten.Lauf a Musikverein Viena, care cuprinde anual patru recitaluri de debut susţinute de tineri pianiști, invitaţi de Musikverein în urma premiilor obţinute la diferite concursuri internaționale. Sursa: ICR
2018-04-17

La sfârșitul acestei săptămâni, Opera Comică pentru Copii își așteaptă spectatorii cu două premiere: Baletul Albă ca Zăpada la Sala Mare și concertul-lecție Cu Nino în România la Sala UnderGrant. Între 20 și 29 aprilie, la Opera Comică va avea loc Festivalul "Hänsel și Gretel", cu 42 de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție.
2018-04-16

Pe 14 aprilie, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, va anunța, prin tragere la sorți, câștigătorii concursului aniversar Treasure Hunt „Orchestra de aur a OCC”. Timp de două luni, între 10 februarie – 10 aprilie, participanții s-au înscris pe www.operacomica.ro și au completat formularul concursului pentru a putea câștiga unul din cele 2018 premii puse în joc cu ocazia împlinirii a 20 de ani de existență a singurei opere comice pentru copii din lume.
2018-04-13

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român. Programul cuprinde Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov. În deschidere, AdMusicam Ensemble va interpreta, în primă audiție, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca. sursa: ICR
2018-03-31

Forumul Cultural Austriac București vă invită în data de 30.03.2018, la Sibiu - Gușterița, Sala festivă a şcolii Charlotte Dietrich de pe lângă biserica evanghelică, la Concertul CALVAR și SPERANȚĂ ce pune în scenă lucrarea PASSIO (premiera în 2016 la Viena) a lui Werner Schulze într-un mod nou și original, prin adăugarea unei extensii artistice cu dans contemporan şi artă performativă. Fundamentul îl constituie patimile lui Hristos ca „Patimi-Dramă“, prin utilizarea textelor originale în limba greacă. În compoziția Patimilor, Schulze îmbină texte biblice în limba germană (rostite), citate în greacă (cântate) și texte proprii. Moartea ca cezură și pasaj conduce direct la partea a doua, al cărei nucleu îl reprezintă dialogul „Quem Quaeritis“ („Pe cine căutați“) de la mormânt dintre femei și înger, care avea un loc fix în liturgia occidentală de Paște în timpul Evului mediu. Viziunea Teresei Leonhard, de a prezenta această acţiune ca teatru liturgic în biserică, dobândeşte o calitate distinctă prin asocierea cu versiunea extinsă a lucrării PASSIO.
2018-03-29

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vă invită marți, 27 martie, ora 19, în studioul de concerte al instituției, la concertul vocal-simfonic susținut de Orchestra studenților Academiei de Muzică „Gh. Dima” și de membri ai corurilor Cappella Transylvanica şi Ave Musica. Cele două ansambluri vor fi dirijate de tânăra absolventă Teodora Ștefan, studentă în anul IV la dirijat (clasa conf. univ. dr. Ciprian Para), care, în cadrul acestui concert își va susține examenul de licență. Programul cuprinde două lucrări reprezentative ale genului vocal-simfonic: Schicksalslied („Cântecul destinului”), op. 54 de Johannes Brahms și Fantezia pentru pian, cor și orchestră în do minor, op.80 de Ludwig van Beethoven, interpretată de tânărul pianist Adrian Emanuel Radu (clasa prof. univ. dr. Daniel Goiți).
2018-03-26

Din 24 martie, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, îi invită pe micii spectatori să o reîntâlnească pe „Micuța Dorothy”, la Sala Mare. Spectacolul este realizat de aceeași echipă de creație care a pus în scenă recenta premieră a musicalului „Gulliver”: regizoarea Antoaneta Cojocaru și scenograful Vladimir Turturică. În luna martie sunt programate 10 reprezentații ale spectacolului „Micuța Dorothy”, care va ajunge astfel la un total de peste 50 de reprezentații.
2018-03-20

Soprana Teodora Gheorghiu a început turneul de recitaluri în România, vineri seara la Pitești, iar duminică a urcat pe scena din Caracal. În cocheta sală a Teatrului Național din Caracal celebra soprană Teodora Gheorghiu a interpretat un program special, care a inclus arii și lucrări din creația muzicală de cameră de Mozart, Rossini, Verdi, Bellini și Donizetti, dar și faimoasele adaptări ale unor melodii populare din insula grecească Chios ale lui Maurice Ravel. Turneul continuă, în această săptămână, la Brașov (miercuri, 21 martie, la Sala Patria), Alba Iulia (joi, 22 martie, la Casa de Cultură), Arad (vineri, 23 martie, la Teatrul clasic Ioan Slavici), evenimentul urmând să se încheie la București, pe scena Ateneului Român, în seara de 29 martie 2018. În concertele din țară, Teodorei Gheorghiu i s-a alăturat pianista Clementina Ciucu-Ristea, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
2018-03-19

Universitatea Națională de Muzică București vă invită la Concertul claselor de compoziție, miercuri 28 martie, ora 19:30, Sala „George Enescu” a UNMB. În program: Mohamad Zatari (Anul I, prof. Mihaela Vosganian), Andrei Petrache (Anul I, prof. Dan Dediu), Agnes Vrânceanu (Anul I, prof. Livia Teodorescu-Ciocănea), Tu Nguyen (Master I, prof. Dan Dediu), Alin Chelărescu (Anul II, prof. Dan Dediu), Cătălina Lazurca (Anul II, prof. Livia Teodorescu-Ciocănea), Mihai Gămulescu (Anul II, prof. Mihai Măniceanu), Iulia Ladea (Anul III, prof. Bogdan Vodă), Mihai Codrea (Anul II, prof. Diana Rotaru), Horia Ghiţă (Anul III, prof. Dan Dediu), Sânziana Dobrovicescu (Master I, prof. Bogdan Vodă), Maria Alexandru (Anul IV, prof. Mihai Măniceanu), Bogdan Pintilie (Master II, prof. Dan Dediu). Intrarea este liberă!
2018-03-16

Înscrie-te și tu în concursul lansat de Opera Comică pentru Copii, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființare, și câștigă și tu unul dintre cele 2018 premii! Tot ce trebuie să faci este să găsești instrumentele muzicale ascunse de OCC în diverse medii de promovare și să completezi formularul de înscriere la Concursul Opera Comică pentru Copii cu 2018 premii. Înscrie și instrumentul MKlasica - cinele - pentru mai multe șanse! Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul Opera Comică pentru Copii.
2018-03-07

Festivalul Jazz in the Park lansează, pentru al patrulea an consecutiv, Fondul Jazz in the Park, mecanismul prin care participanții susțin arta și se implică în comunitate. Se pot înscrie artiști din țară și din străinătate care au nevoie de finanțare pentru a-și dezvolta și prezenta la Cluj proiectul lor. Sunt eligibile persoanele fizice, asociațiile și grupurile de inițiativă care propun abordări experimentale ale artei clasice în domenii precum: arte vizuale, literatură, artele spectacolului, noile media, artă culinară, arte multidisciplinare etc. Aplicațiile se depun online pe https://www.jazzinthepark.ro/comunitate până în data de 8 aprilie 2018. În plus, va fi organizată o sesiune de întrebări și răspunsuri cu persoanele care doresc să își înscrie proiectele în Fondul Jazz in the Park 2018.
2018-03-06

Pagina 1 din 23 | Înainte

#


articole icon

Articole muzică clasică


Careul de tenori ai Operetei în partituri memorabile
Soliștii Alfredo Pascu, Andrei Pleşca, Daniel Madia și Florin Budnaru vă invită la concertul extraordinar de muzică de operetă, musical și canțonete “Vestitorii primăverii... în partituri tenorale”. Sub bagheta dirijorului Lucian Vlădescu, cei patru tenori acompaniați de orchestra teatrului Național d    Mai mult...

Autor:


Opera din Craiova :: Premiera comediei muzicale „Uite tata, nu e tata”
Premiera primăverii la Opera Română Craiova este comedia muzicală „Uite tata, nu e tata”, pe un text de Mihail Joldea, muzica de Alexandru Iosub, cuplete muzicale de George Mihalache. Spectacolul regizat de Laurențiu Nicu, cu o scenografie semnată de Răsvan Drăgănescu și o coregrafie realizată de Laure    Mai mult...

Autor:


Horia Mihail va începe a treia săptămână a turneului Pianul Călător la Sala Radio din Bucureşti
„Turneul de anul acesta este un turneu extraordinar, «Best Of» Pianul Călător. «Alla Turca» de Mozart, «Sonata Lunii» de Beethoven, «Kinderszenen» de Schumann, «Rapsodia Română nr. 1» de Enescu – sunt convins că orice român a ascultat cel puțin o dată în viață aceste „șlagăre”, chiar dac    Mai mult...

Autor:


Citiţi şi alte articole muzică clasică