Ştiri muzică clasică - mklasica :: muzica clasică în România 
mklasica
MKLASICA
UN PROIECT MKLASICA MELOS
CLASIC E MODERN


ŞTIRI MUZICĂ CLASICĂ

Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” a primit cu durere vestea încetării din viață a maestrului DUMITRU FĂRCAȘ, un miracol al folclorului românesc. Absolvent al Conservatorului clujean, în anul 1967, artistul a fost ambasadorul muzicii populare românești pe întreg Mapamondul. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, formație emblemă a cetății noastre, alături de care a susținut spectacole pe cele mai îndepărtate meleaguri, cucerind atât inimile spectatorilor, cât și recunoașterea juriilor internaționale. Și-a desfășurat activitatea în deplină concordanță cu semnificația numelui său, Demetrios însemnând „iubitor al pământului”. A purtat cu sine tezaurul folclorului românesc, ca formă supremă de slujire a neamului său. În semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga sa activitate, în anul 2008, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Suntem alături de membrii familiei îndurerate, cărora le transmitem sincere condoleanțe. - Rector, prof. univ. dr. Vasile Jucan
2018-08-08

Opera Națională Română din Timișoara anunță amânarea Festivalului de operă și operetă în aer liber (de la Teatrul de vară din Parcul Rozelor din Timișoara) din cauza condițiilor tehnice care nu permit desfășurarea în condiții optime a spectacolelor programate de instituție la ediția 2018.
2018-08-07

S-au pus în vânzare biletele pentru Sibiu Opera Festival, ediția a XVII-a, ce se va desfășura în perioada 9-28 septembrie 2018. Biletele sunt disponibile online pe www.kompostor.ro din 25 iulie 2018 și din data de 3 septembrie 2018 și la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Thalia.
2018-08-03

Transilvania Film aduce în cinematografele din România începând cu 20 iulie noul documentar al regizorului Tom Volf - „Maria By Callas”, ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând şi la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
2018-07-06

Stagiunea Vară Magică 2018, aflată în acest an la a șaptea ediție, va începe în data de 11 iulie, cu o punere în scenă grandioasă, susținută de Orchestra “Violoncellissimo 100”, care va concerta sub bagheta celebrului dirijor Cristian Mandeal. Stagiunea propune 12 concerte ce se vor desfășura până pe 29 august a.c. la Ateneul Român.
2018-06-25

Corul de cameră Ascendis a împlinit în data de 19 iunie 2018 două luni de la lansarea oficială a proiectului, sărbătorind evenimentul prin ceea ce fac ei cel mai bine – muzică. În doar două luni de la lansarea proiectului, tinerii de la Ascendis Choir au reușit să încheie colaborări cu instituții de notorietate din România, cum ar fi „Teatrul Excelsior” sau Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești. Acesta este doar începutul și în curând vor încânta publicul cu noi proiecte de succes. Cel mai apropiat eveniment va fi în data de 28 iunie, atunci când vor cânta la Ploiești într-un concert vocal simfonic dirijat de Alexander Walker, suita simfonică „Planetele” de Gustav Holst.
2018-06-22

Festivalul Jazz in the Park (21 iunie-1 iulie) va începe peste exact două săptămâni. Deschiderea oficială va avea loc la Opera Maghiară din Cluj cu concertul Juan de Marcos Afro Cuban All Stars, iar timp de 11 zile vor avea loc concerte și activități în mai multe locuri din oraș. Concursul Internațional Jazz in the Park va avea loc pe malul Someșului, șase dintre cele mai spectaculoase concerte au loc la Muzeul de Artă, activități vor avea loc și în stradă, iar în ultimele patru zile festivalul se va desfășura pe cele patru scene din Parcul Central.
2018-06-09

Biletele pentru ediția cu numărul 15 a proiectului ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane” ce se va desfășura în perioada 22-28 iunie 2018 s-au pus în vânzare și pot fi achiziționale de la Casa de Bilete a Sălii Thalia. Festivalul are în program 3 evenimente: vineri, 22 iunie la Sala Thalia, un concert de jazz simfonic, ”Classic meet Jazz”, ”Quartet for the end of time” de Olivier Messiaen - 26 iunie și va culmina joi, 28 iunie, cu tradiționalul concert simfonic în aer liber din Piața Mare.
2018-06-08

Opera Română Craiova a REPROGRAMAT spectacolul TOSCA din Parcul Nicolae Romanescu pentru zilele de 9 și 10 iunie, la ora 22.00. Astfel, sâmbătă, 9 iunie, publicul îi va putea aplauda pe Ramón Vargas, Joanna Parisi și Alberto Gazale. Iar datorită numărului mare de solicitări, Opera Română Craiova vă invită și duminică, 10 iunie, în Parcul Nicolae Romanescu pentru încă o reprezentație-eveniment a spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Distribuția pentru al doilea spectacol urmează să fie comunicată astăzi, 7 iunie, pe site-ul web al instituției precum și pe pagina de Facebook.
2018-06-07

Din motive independente de voința sa, Opera Națională Română din Cluj-Napoca este obligată să amâne Festivalul Operelor Naționale OPERA APERTA 2018. Proiectat inițial pentru perioada 5 – 10 iunie 2018, proiectul va fi reprogramat la o dată anunțată ulterior. Evenimentul anunțat pentru deschiderea Festivalului Operelor Naționale Opera Aperta 2018, ”Petite Messe Solennelle” de Gioachino Rossini, rămâne valabil, urmând să fie pus în scenă Marți, 5 iunie 2018, ora 20:00, la Biserica Reformată Cluj-Napoca.
2018-05-24

ITINERAR TURNEU STRADIVARIUS 2018
9 mai-Constanta Teatrul de Opera si Balet "Oleg Danovski"
10 mai-Braila Teatrul Maria Filotti
11 mai-Brasov Filarmonica de Stat Brasov
15 mai-Oradea Filarmonica de Stat Oradea
17 mai-Sighisoara Sala Mare de Festivitati
18 mai-Bistrita Sinagoga
20 mai-Suceava Casa de Cultura a Studentilor & Mihaileni, Botosani Casa George Enescu
21 mai Iasi-Palatul Culturii
22 mai-Focsani Teatrul Municipal de Stat Maior Gh. Pastia
29 mai-Targu Jiu Parcul Brancusi
2 iunie-Timisoara Filarmonica de Stat Banatul
3 iunie-Sibiu Filarmonica de Stat-Sala Thalia
5 iunie-Bucuresti Sala Radio
6 iunie-Ploiesti Filarmonica de Stat
7 iunie-Sf. Gheorghe, Judetul Covasna Centrul Cultural Arcus
11 iunie-Buzau Teatrul George Ciprian
2018-05-20

'Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi' - ediția 2018, 20-27 mai - se deschide la Ateneul Român cu concertul, ce va avea loc de la ora 19:00, susţinut de pianistul Horia Maxim, Barrie Webb la trombon şi digeridoo, violoncelistul Mircea Marian și membrii ansamblului Game. În programul concertului sunt înscrise lucrări de Mihaela Vosganian, Adrian Iorgulescu și Bogdan Vodă.
2018-05-19

Pagina 1 din 24 | Înainte

#


articole icon

Articole muzică clasică


Masterclass internațional susținut de tenorul clujean Marius Vlad :: 25 – 31 august
Suntem onorați să vă aducem în atenție masterclassul susținut de tenorul Marius Vlad, unul dintre cei mai apreciați artiști ai momentului și singurul profesor cu doi studenți câștigători ai Concursului Operalia: soprana Adela Zaharia și tenorul Ștefan Pop! Masterclassul va avea loc în perioada 25 –    Mai mult...
Autor:


Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” :: turneu în Germania
În perioada 6 August – 21 August 2018, Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca realizează un turneu în Germania, participând în cadrul unui festival internaținal dedicat tinerilor muzicieni, Young Artists Festival Bayreuth. Ajuns la cea de a 68-a ediție, festivalul se des    Mai mult...
Autor:


Citiţi şi alte articole muzică clasică